logo
امروز : یکشنبه ۱۶ دی ۱۴۰۳ ساعت ۲:۴۵
[ شناسه خبر : ۴۲۸۷۷ ] [ مدت زمان تقریبی برای مطالعه : 3 دقیقه ]
جامعه‌شناس فعال مطرح کرد:

خانواده، مدرسه بزرگ الگوگیری فرزندان

خانواده،-مدرسه-بزرگ-الگوگیری-فرزندان
جامعه‌شناس فعال گفت: رفتار خانواده توسط فرزندان رصد و الگوبرداری می‌شود و هرگونه رفتار متناقض والدین در شکل‌گیری همانندسازی و هویت‌یابی فرهنگ آنان در جامعه خواهد شد.

صفی‌الله ملکی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «موج‌رسا»؛ گفت: از شاخصه‌های مهم تشکیل خانواده داشتن آرامش و آسایش زوجین، بلوغ عقلی (مسئولیت پذیری و انتقادپذیری)، بلوغ عاطفی (مدیریت احساس)، بلوغ اجتماعی (مدیریت رفتار اجتماعی) و کفویت یا همتایی به معنای تناسب و هماهنگی (شبیه بودن هم‌راستا و هم جهت بودن است). 

بیشتر بخوانید

وی با بیان اینکه همتایی یا هم‌راستا بودن باید به‌طور نسبی در طرفین در حوزه‌های فکری، اعتقادی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، شخصیتی و حتی از نظر سنی وجود داشته باشند، افزود: ناترازی و ناهمگونی سلامتی خانواده‌ها را در آینده مختل و با مشکل مواجه می‌کند، چون توقع زوجین از یکدیگر متفاوت و متناقض خواهد بود.

این جامعه‌شناس فعال با اشاره به اینکه سلامتی خانواده‌ها در جامعه علاوه بر پختگی اجتماعی عاطفی و حتی اقتصادی همتایی بودن (کفویت) است، تصریح کرد: این مسئله باعث می‌شود که در تعامل‌های فردی و اجتماعی همدیگر را ابتدا درک، سپس تحمل کنند تا به آسایش و آرامش برسند و مودت و رحمت الهی در زندگی آنان حاصل شود.

وی به کارکردهای اجتماعی خانواده اشاره کرده و اظهار داشت: کارکرد زیستی فرزندآوری، نیاز فطری انسان‌ها و تأمین جمعیت از مهم‌ترین کارکردهای نهاد خانواده است که باعث بقاء و تداوم نسل می‌شود.

ملکی با اشاره به کارکرد تأمین آرامش و سلامتی جسمی و روانی، خاطرنشان کرد: وظیفه دیگر کارکرد خانواده‌ها علاوه بر بهداشت جسمی ایجاد روابط صمیمی و عاطفی همراه با حرمت‌داری اعضای خانواده با یکدیگر است تا جنبه‌های شادی و نشاط، مودت و دوستی و در نهایت رشد استعدادهای فرزندان و زمینه جامعه‌پذیری و فرهنگ‌پذیری آنان فراهم شود.

وی یادآور شد: کارکردهای آموزشی والدین علاوه بر تأمین امکانات و شرایط آموزش به فرزندان مهم‌ترین عامل انتقال ارزش‌ها، اعتقادها و هنجارها به کودکان هستند، والدین به نوعی به صورت مستقیم و غیر‌مستقیم، الگوساز فرزندان برای حفظ و تثبیت الگوهای ایرانی و اسلامی هستند، بنابراین رفتار والدین توسط فرزندان رصد و الگوبرداری می‌شود هرگونه رفتار متناقض والدین در شکل‌گیری همانندسازی و هویت‌یابی فرهنگ فرزندان باعث ناسازگاری شیوه زندگی با عقیده‌ها و ارزش‌ها و در نهایت باعث تزلزل فرهنگی در جامعه خواهد شد. 

این جامعه‌شناس فعال عنوان کرد: خانواده‌ها علاوه بر تأمین معیشت و اقتصاد، وظیفه انتقال فرهنگ و ایجاد روحیه جامعه‌پذیری به‌منظور جلوگیری از انحراف‌های اجتماعی و اخلاقی در جامعه را دارند، چون پایش جامعه تنها توسط نیروهای نظامی و امنیتی حاصل نمی‌شود بلکه با انتقال اخلاق، فرهنگ و آداب و رسوم با عنوان پایش (کنترل) اجتماعی میسر می‌شود که از وظیفه‌های مهم و اصلی خانواده‌ها برای جلوگیری از بحران‌های فرهنگی و اجتماعی است. 

وی با توضیح اینکه خانواده‌ها وظیفه بازدارنده و پیشگیرانه از طریق آگاهی‌بخشی فرزندان در خصوص موضوع‌هایی مانند بزهکاری و سرقت را دارند، گفت: بر اساس پژوهش‌های انجام شده ۴۰ درصد جرم‌ها و بزهکاری‌ها منشأ خانوادگی دارند.

انتهای خبر/

فرم ارسال نظر